Projekta “reAkcija” profesiju garšas aktivitātes ietvaros, notika pavārmākslas iepazīšana kopā ar aktīvo Margitu Štāli-Krēmeri, kura saimnieko viesu namā “Rūķīši”. Aktivitātes laikā bērni un jaunieši iepazina veselīgo smūtiju pagatavošanas mākslu, kas vasarai ir ļoti piestāv.
Smūtijus taisīja no piena un piena spēka dzērieniem un variēja ar dažādām garšām, gan izmantojot veselīgākas sastāvdaļas, kā, piemēram, spinātus, gurķus, gan saldākas – zemesriekstu sviestu, ananasus. Tāpat neizpalika arī sezonas ogu, augļu, dažādu sēklu izmantošana, lai izbaudītu daudzveidīgas garšu nokrāsas smūtijos. Aktivitātes dalībnieki ar interesi piedalījās smūtiju pagatavošanas meistarklasē, grieza augļus un dārzeņus, paši ieteica idejas kādas sastāvdaļas kopā sajaukt un nepacietīgi gaidīja, kad viss kopā sablenderēsies, lai nobaudītu galarezultātu. Smūtiju gatavošanai robežu nav, bērni un jaunieši saprata, ka var jaukt kopā dārzeņus ar augļiem, pielikt klāt salātlapas, kurus ikdienā nelieto, bet izrādās, ka sajucot kopā, tos nemaz nejūt. Interesanti smūtiji sanāk, kad pieliek klāt piparmētru lapas, tāda īsta un svaiga vasaras garša, bet, ja gribas kaut ko saldu, tad kā saldinātāju izmanto zemesriekstu sviestu. Galvenais ir atrast savas garšas un vasara, kas bagāta ar ogām, augļiem, dārzeņiem un daudzveidīgiem augiem ir īstais laiks, lai mielotos ar garšīgiem smūtijiem!
Lai katram sava smūtiju garša un skaists vasaras pēdējais mēnesis.
Informācija, foto: Agnese Puļča, BBJC jaunatnes darbiniece, lietvede