Balveniete Sintija Salmane kūkas sāka cept jau bērnībā kopā ar mammu. “Savu pirmo kūku pasūtījumu atceros ļoti spilgti, tā bija ciparu kūka, kuras garšu slavēja. Atminos, ka tieši pēc šī pirmā pasūtījuma cilvēki sāka uzrunāt arvien biežāk, lai izcepu tiem gardu un skaistu svētku kūku. Sapratu, ka šī ir lieta, kas mani aizrauj, ka tās varu cept ne tikai mājiniekiem un draugiem, bet arī pēc pasūtījuma ikvienam interesentam. kūku cepšanas zināšanas iemācījos pašmācības ceļā, paralēli apvienojot tās ar mācībām vidusskolā. Šobrīd kūku nozarē darbojos jau septiņus gadus, kuru laikā esmuiemācījusies precīzi gatavot kūkas gan pēc receptes, gan pēc acu mēra. Saviem klientiem cenšos sniegt pašu labāko – izvēloties kvalitatīvus un tieši Latvijā ražotus produktus. Protams, ir gadījumi, kad preces fiziski neražo Latvijā, tad izvēlos kādu no Eiropas valstīm, kuru kvalitāti esmu pārbaudījusi šo gadu laikā. Ir svarīgi atrast tos produktus, ar kuriem viegli strādāt, un būt pārliecinātam, ka viss sanāks, neapšaubāmi, ir reizes, kad gadās kāda tehnoloģiska kļūme, bet tas ir ļoti reti,” par savu pieredzi kūku cepšanā pastāstīja Sintija Salmane.
2024.gadā Sintija nolēma startēt pašvaldības granta programmā jaunajiem uzņēmējiem, iesniedzot projekta pieteikumu “Ēdienu virsmas printera iegāde”. Projekta kopējā summa ir 3609,67 euro, no pašvaldības granta saņēma atbalstu 3248,70 euro un līdzfinansēja projekta īstenošana ar summu 360,46 euro. Par projektā saņemto finansējumu iegādājās speciālo ēdienu virsmas printeri, ar kura palīdzību var izdrukāt ļoti daudzveidīgus attēlus uz kūkām un cepumiem. tie var būt uzņēmumu logotipi, īpaši apsveikumi vai pat fotogrāfijas. Iegādājās arī divas aukstuma vitrīnas un dažādu veidu silikona formas. tieši pēc granta saņemšanas Sintija nolēma reģistrēt savu uzņēmumu - SIA “KEFI”. Šobrīd visus Sintijas ceptos mīklas izstrādājumus, kūkas un našķus varēsiet atpazīt pēc nosaukuma – “KEFI”.
“Šobrīd saviem klientiem piedāvājam 15 dažādu garšu kūkas un vairāk kā 10 deserta tipa kūciņas. Ceptas tiek gan lielas kūkas, gan mazās kūciņas. Līdz šim lielākā kūka, kuru nācies izcept bija kāzu kūka - 16 kg smaga. Nereti klienti jautā, kura no garšām ir vispopulārākā un gardākā, taču vienotas atbildes man nav. katrai vecuma kategorijai ir savi favorīti, taču Snikers kūka, Oreo kūka un Aveņu – citronu kūka bijušas TOP 3 augšgalā vienmēr,” apstiprina uzņēmēja.
Savukārt runājot par pārsteidzošāko lietu, ko šo gadu laikā ir sapratusi, Sintija Salmane saka: ”Uzņēmuma vīzija ir par kopā būšanu, par to, ka kūkas baudīšana ir process, kurā varam aizmirst par ikdienas raizēm un problēmām. Manuprāt, latviešiem svētki būtu jāsvin biežāk, biežāk būtu visiem kopā jāsatiekas, jo kad tad vēl, ja ne tagad? Mani pārsteidz, ka Vidzemes uzņēmumi daudz reiz biežāk pasūta kūkas uz dažādiem korporatīviem pasākumiem un organizācijām. Ziemeļlatgalē šādas tradīcijas uzņēmumu un organizāciju vidū nav populāras. Šobrīd sadarbojamies ar picēriju “Zebra”, kur ir iespējams iegādāties arī kūciņas.
Foto: no personīgā arhīva