Viļakas pilsētā un apkaimē 1., 2. un 9.aprīlī bija iespēja bez maksas apmeklēt nodarbības par veselīgu uzturu. Šo iespēju nodrošina projekts Nr.9.2.4.2/16/I/073 „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Viļakas pilsētā un apkaimē”. Nodarbību sēriju “Veselīgs uzturs - pavasaris” vadīja uztura speciāliste Baiba Bērtiņa. Speciāliste aicināja atcerēties, ko savulaik ir teicis Hipokrāts: ”TAVAM ĒDIENAM IR JĀBŪT TAVĀM ZĀLĒM”. “Ar uzturu mēs varam nosargāt savu veselību, gan ievērojami uzlabot, gan sagandēt. Viss ir pašu rokās,” teica Baiba Bērtiņa. Pavasara nodarbības ciklā uztura speciāliste vairāk uzmanības pievērsa gremošanas sistēmai, tās darbībai un nozīmei. Atgādināja, cik svarīgi ir sakošļāt barību un lietot uzturā šķiedrvielām bagātu pārtiku. Produkti, kas veicina gremošanu ir kāposti, skābie kāposti, sīpoli, āboli, ķiploki, fenheļa un ķimeņu sēklas, piparmētras, pieneņu lapas un citi rūgteni zaļumi, ananāsi, papaja, brūnie rīsi un citi pilngraudu produkti, pupiņas un citi pākšaugi.
Cilvēkiem, kuri apmeklēja nodarbības, bija iespēja degustēt saulaino, zaļo, enerģijas vai ogu kokteili, nogaršot kūpinātas vistas salātus ar pupiņām un Ķīnas kāpostu, bet saldajā degustēt burkānu kūku ar žāvētiem augļiem un riekstiem, kurai tradicionālo 100 % kviešu miltu vietā vismaz pusi var ņemt pilngraudu kviešu, auzu miltus, var sablenderēt pilngraudu auzu pārslas, lai veidojas miltu konsistence. Bieži vien cilvēki saka, ka uz nodarbībām neies, jo visu jau zina par veselīgu uzturu. Kā liecina statistika, tad cilvēku ar lieko svaru pieaug ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Nodarbības, kurās ir iespējams degustēt ēdienus, dod iespēju nogaršot vēl nepazīstamas garšas un izvērtēt, vai es pats varu kaut ko tādu iekļaut savā ēdienkartē. Paldies Baiba Bērtiņai par interesanto pavasara nodarbību ciklu.
Visiem, kuri vēlas tikties ar Baibu vēlreiz vai iepazīties ar uztura speciālistes padomiem, būs iespēja apmeklēt nodarbību sēriju “Veselīgs uzturs - ziemā”, kas plānota šī gada beigās. Nodarbības un ēdienu degustācijas notiks Viļakā, Susāju pagasta pārvaldē, Semenovā, Rekovā, Borisovā, Žīguros un Kupravā.
Teksts: projekta vadītāja Vineta Zeltkalne
Foto: personīgai arhīvs