Projektā Nr.9.2.4.2/16/I/073 „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Viļakas pilsētā un apkaimē” nodarbību ciklā “Veselīgs uzturs” bija plānotas 28 nodarbības. Tās tika sadalītas pēc gadalaikiem Pavasaris, Vasara, Rudens un Ziema. Nodarbību mērķis bija iegūt zināšanas kā ēst veselīgi visos gadalaikos. Nodarbību norises vietas Viļakā un Viļakas apkaimē tika mainītas, lai sasniegtu pēc iespējas lielāku interesentu loku un plašāku mērķa grupu.
Nodarbības vadīja sertificēta uztura speciāliste Baiba Bērtiņa. Viņa atzina, ka viņai bija interesanti iepazīt Ziemeļlatgales iedzīvotājus, atbildēt uz viņu jautājumiem un sniegt reālus padomus kā ēst veselīgāk, kā arī speciāliste bija sagatavojusi veselīgus našķus un ēdienu, ko piedāvāja degustēt visiem nodarbību dalībniekiem. Bija iespējams arī pašiem nodarbību dalībniekiem gatavot veselīgas uzkodas, veselīgus našķus un ēdienus.
Baiba Bērtiņa uzsvēra, ka veselīgs uzturs ir viens no fiziskās un garīgās labsajūtas stūrakmeņiem, tāpat kā miegs, psihiskā veselība jeb domāšana un fiziskās aktivitātes. Veselīgam uzturam ziemā ir jābūt daudzveidīgam, labas kvalitātes, piemērotā daudzumā, regulāram, bagātīgam ar vitamīniem un minerālvielām. Baiba Bērtiņa Ziemas cikla nodarbībās vairāk pastāstīja par minerālvielām (kālijs, kalcijs, fosfors, magnijs, dzelzs, cinks, jods u.c.), izskaidrojot kādus dārzeņos, produktos tie ir sastopami visvairāk un cik bērnam cik jaunietim un cik pieaugušajam minerālvielas ir jāuzņem katru dienu. Pievērsa uzmanību vitamīniem (A, B, C, D u.c.), kādos augļos, dārzeņos un produktos tos meklēt un kādā devā cilvēkiem ir jāuzņem vitamīni katru dienu. “Nepieciešamība pēc vitamīniem un minerālvielām mainās atkarībā no: vecuma, fizioloģiskā stāvokļa un veselības stāvokļa, darba apstākļiem un veida, klimatiskajiem un daudziem citiem faktoriem,” skaidroja Baiba Bērtiņa.
Uztura speciāliste ieteica nākotnē noteikti plānot nodarbības bērniem un jauniešiem, jo viņiem vēl tikai veidojas ēšanas ieradumi, viņus ir vieglāk pārliecināt un iemācīt ēst veselīgi. Pieaugušiem cilvēkiem jau ir izveidojušies savi ēšanas paradumi un ieradumi, ir nepieciešams liels gribasspēks vai lielas veselības problēmas, lai tos mainītu.
Nodarbību dalībnieki atzinīgi novērtēja nodarbībās iegūto teorētisko informāciju, iespēju degustēt, jo nereti pastāv uzskats, ne veselīgas lietas ir negaršīgas lietas, bet degustējot nācās secināt, ka pīrāgus var cept ar ļoti daudzveidīgiem miltiem, nav vienmēr jāizvēlas kviešu milti, kā arī priecājās par iespēju pašiem pagatavot veselīgu ēdienu. Dažādojot uzturu, ievērojot šķīvja proporciju, kur lielāko daļu aizņem dārzeņi, radot veselīgus ēšanas ieradumus, ir iespējams uzlabot pašsajūtu, uzlabot veselību, dzīvesildzi un kvalitāti, kā arī samazināt lieko svaru.
Baiba Bērtiņa aicināja nodarbību dalībniekus būt atvērtiem mainīt savus ieradumus un ēst veselīgi.
Teksts: projekta vadītāja Vineta Zeltkalne
Foto: projekta arhīvs